21 Haziran 2012 Perşembe

Anzer Balının yeri


 Binlerce çiçek çeşidinin bulunduğu Anzer iki köyden oluşuyor; Ballı Köy ve Çiçekli Köy. Bu isimler bölgenin en belirgin özellikleri olan bal ve çiçekle ne kadar bütünleştiğini de gösteriyor. Anzer’in tarihinin çok eski olduğuna dikkat çeken Anzerliler, eskiden dedelerinin kara kovanlarla daha kaliteli ballar ürettiklerini, Anzer balının anavatanının da bu yayla olduğunu belirtiyor. Zamanla bakımı daha kolay olduğu için suni kovanlara dönüldüğü için eski balların olmadığını itiraf ediyorlar.

   Sağlıklı yaşamanın en önemli şartının hastalığa yakalanmadan önce vücudu korumak olduğu belirtiliyor. “Anzer balının birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor. . Anzer balı vücuda direnç veriyor. Hastalıklara karşı vücudun direncini artırıyor. Fakat önemli olan bu hastalıklara yakalanmadan bunu yemektir.” diyor. arıcılar. Anzer balının kalitesinin sırrı bine yakın çiçek çeşidinden elde edilmesinde yatıyor.

Bölgede kaliteli ve bol bal elde etmek için arının türünün de bölge şartlarına uyum sağlaması gerekiyor. Özellikle Kafkas ırkı diye adlandırılan soğuk iklim arıları bu bölgede daha verimli çalışıyor. Sıcak iklimlere alışkın arı türleri bölgenin hava şartlarına uyum sağlayamadığı için verimli olmuyor. Anzerli aracılar daha bol ürün için bilimsel bir çalışma yapılıp bölge iklim şartlarına en uygun arı türünün geliştirilmesini istiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder